Scheepvaart bouwplaten Top 5

 

1 ms Willem Ruys  schaal 1-250

Vlaggenschip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, uit 1947. Geliefd schip onder veel emigranten en Indiegangers. In 1965 werd de Willem Ruys het cruiseschip Achille Lauro dat 20 jaar later werd gekaapt. Een brand verwoestte het schip in 1994.

2 sts Rotterdam(V) schaal 1-250

Eigenlijk sts Rotterdam ( het is een turbineschip.) Let wel, het schip heeft geen schoorsteen maar wel twee rookkanalen. Het (vroegere) vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en “een Rotterdamse eyecatcher van jewelste”.

3 ms Oranje (II) schaal 1-250

Van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (“Schraal Maar Netjes”). Voor de oorlog het snelste motorschip ter wereld. Diende in de oorlog als hospitaalschip.

4 de emigrantenschepen Rijndam en Maasdam, schaal 1-300

Gebouwd bij Wilton Feyenoord in 1951 en 1952. De schoorsteen van deze schepen draagt de kleuren van Rotterdam :groen-wit-groen. Ze voeren voornamelijk op New York. Uiteindelijk werd de Rijndam een gokschip in de Golf van Mexico. De Maasdam werd aan Polen verkocht. Het voer nog heel lang als Stefan Batory.

5 de Nieuw Amsterdam schaal 1-400

“Het mooiste schip ter wereld ooit gebouwd”. Voer voor de HAL en verscheepte tijdens de oorlog duizenden geallieerde soldaten. Toen het schip in 1946 terugkeerde in de haven stonden duizenden Rotterdammers te janken op de kaai.